Hoeveel hout heb ik nodig?

Wanneer je geld bespaart door je meubels zelf te gaan maken is het natuurlijk zonde geld weg te gooien door veel te veel hout te kopen! Daarom wat tips:

1. Wanneer je geen gebruik maakt van een handleiding, bepaal dan vooraf welke meubel je gaat maken en hoe de constructie eruit zien. Dit bespaart en heel veel tijd en heel veel geld, omdat je precies weet wat je nodig hebt.

2. Maak een zaagplan. Start met het maken van een lijst van alle lengtes die je nodig hebt en hoeveel keer. Denk vervolgens na uit welke plank je de verschillende lengtes kan halen zodat je zo min mogelijk verlies hebt.  Zet ook al het hout dat je over de lengte moet doorzagen bij elkaar zodat je dat in een keer kan doen.

Als je onze bouwhandleidingen koopt krijg je hier uiteraard een zaaglijst bij!

3. Houd rekening met krammen: oud steigerhout is gekramd hout. Je hebt twee type krammen: krammen die op de kop van het hout zijn bevestigd en krammen die op de voor- en achterkant van de plank zitten. Krammen die aan de kop zitten kunnen niet verwerkt worden in je meubels. Hierdoor geeft elke plank ongeveer 30cm verlies.

Stukken met kramplaten aan de voor- en achterkant van het hout kan je wel verwerken in je meubels, maar dit is natuurlijk een kwestie van smaak. Bedenk wel dat je ze waarschijnlijk niet wilt hebben in bijvoorbeeld je tafelblad! Ook dan geldt dat elke plank ongeveer 30cm verlies geeft.

Een standaard steigerplank is 5m lang. Met het verlies door de kramplaten houd je dus ongeveer 4,7m over.

Hopelijk heb je iets aan deze tips om en tijd en geld te besparen. Heb je zelf tips voor je mede klussers? Laat dan hieronder je bericht achter. Namens hen alvast bedankt!