Steigerhout kopen

Wie op internet gaat zoeken naar steigerhout komt het in vele soorten tegen en in vele prijsklassen. Maar waar moet je nou op letten als je steigerhout koopt?

Steigerhout is over het algemeen gemaakt van vurenhout, maar soms ook van grenen of larikshout. Een steigerplank heeft een originele diameter van 200 x 32mm en is 5m lang.

Steigerhout is in verschillende vormen verkrijgbaar:

Nieuw steigerhout

Hier wordt nat, vers gezaagd, steigerhout mee bedoeld. Dit is de goedkoopste optie. Nieuw steigerhout heeft een lichte kleur die onder invloed van de zon zal vergrijzen. Het nadeel van deze planken is dat ze erg onderhevig zijn aan krimp en kromtrekking. Voor binnen meubilair is het gebruik van nieuw steigerhout af te raden door de grote temperatuur- en vochtverandering die het hout dat ondergaat. Hierdoor is het risico erg groot dat het hout gaat kromtrekken.

Gedroogd steigerhout

Gedroogd steigerhout (niet te verwarren met nieuw steigerhout dat binnen droog is opgeslagen) is nieuw ongebruikt steigerhout dat een paar maanden heeft gedroogd. Mits dat netjes is gebeurd (op nette stapels met goede ventilatie tussen de planken) zijn gedroogde steigerplanken recht gebleven. Het vocht is eruit waardoor ze niet meer onderhevig zijn aan krimp.

Gebruikt steigerhout

Gebruikt steigerhout is steigerhout dat gebruik tis in de bouw. Dit is de duurste optie doordat ze schaarser zijn.

Ook binnen gebruikt steigerhout zitten kwaliteitsverschillen: er zijn steigerbouwers die de planken pas verkopen als ze voor hun onbruikbaar zijn geworden en steigerbouwers die ze als verkopen wanneer ze maar even op de bouwsteiger gelegen Het mooiste zijn planken die  door cementresten en bouwstof vergrijsd zijn. Helaas tref je ook planken die nooit bij cementwerkzaamheden gebruikt zijn en waar enkel wat teer en verf op terecht is gekomen.

Gladheid

Niet elke steigerplank is even glad.  En juist die gladheid is zo belangrijk voor het krijgen van mooie meubels. Ga daarom altijd op zoek naar fijnbezaagde planken, zogenaamde stern steigerdelen. Vertrouw niet zomaar op de term klasse A.

Wanneer je steigerhout gaat kopen raden wij aan altijd eerst zelf te gaan kijken. Let ook op de manier waarop het hout is opgeslagen.

Het is ook mogelijk via ons gebruikte steigerhouten sterndelen te kopen.  Onze planken zijn enkel bij cement-werkzaamheden gebruikt.

Jouw tips

Heb jij ervaring opgedaan met het kopen van steigerhout? Deel je tips dan met de rest van onze lezers zodat ook zij de juiste planken voor hun meubels kunnen vinden. Namens hen alvast bedankt!